Wat is een NFT?

Wat hebben het eerste twitterbericht ter wereld, het digitale concert van DJ Don Diablo en de video van de verbranding van een Banksy schilderij met elkaar gemeen?

Ze zijn allemaal verkocht als een NFT: een non-fungible token. Basically kan alles wat digitaal is een NFT zijn. Maar first things first.

Wat ís een NFT nou eigenlijk?

NFT: Non Fungible Token

Ik snap het. Het idee van een digitaal eigendomscertificaat dat is vastgelegd in een digitale database (de blockchain), dat niet beheerd wordt door een bank of de overheid lijkt wel een plot rechtstreeks uit "The matrix”.

NFT is de afkorting voor non-fungible token.

Dat betekent dat het niet inwisselbaar en dus one of a kind is. NFT's worden verhandeld in de vorm van digitale kunst, bijvoorbeeld een jpeg-afbeelding. De token dient als digitaal bewijsstuk om aan te tonen wie de eigenaar is van het digitale kunstwerk.

Klinkt dat nog steeds vaag?

Stel, je koopt - hypothetisch dan - op een veiling het schilderij de Mona Lisa. Jij bent dan de eigenaar van dit unieke schilderij, waar er echt maar één van is. Maar als iemand een foto maakt van die Mona Lisa, is diegene dan eigenaar van de Mona Lisa? Nee. ​

Dat lijkt een beetje op hoe NFT's werken. Als je een NFT koopt, koop je namelijk eigenlijk een digitaal certificaat dat iets van jou is. ​

NFT digitale kunst

Het certificaat wordt opgeslagen in je eigen online portemonnee.​ De verkoop van een NFT wordt op de blockchain, een soort digitaal logboek van allerlei transacties, vastgelegd. Daar kan iedereen in zien dat die van jou is.

Kan iedere willekeurige nerd die afbeelding dan niet gewoon opslaan en zelf gebruiken?


​Ja, dat kan. Iedereen kan afbeeldingen van een NFT opslaan. Maar je kan niet claimen dat die dan ook van jou is.

Dat NFT's meer zijn dan alleen "plaatjes van gekke apen", weet jij ondertussen misschien al lang. Maar waarom betalen mensen soms zoveel geld voor een ‘digitaal plaatje’? Eerlijk is eerlijk, het voelt een beetje vreemd aan. Toch is het antwoord simpel: vraag en aanbod. Oftewel, wat de gek ervoor geeft. Natuurlijk spelen verschillende factoren een rol. Bijvoorbeeld schaarste: hoe meer mensen een bepaalde NFT willen, hoe meer deze waard wordt. 

De allereerste tweet van Jack Dorsey, de CEO van twitter, werd voor meer dan 2.9 miljoen dollar verkocht. Maar als ik mijn eerste tweet had verkocht als een NFT, was ik er waarschijnlijk geen dollar op vooruitgegaan (bieders, anyone?)

Waar een Bitcoin gelijk is aan elke andere Bitcoin, is een NFT niet gelijk aan een andere NFT.
Wel kan net als de prijs van Bitcoin, de prijs van een NFT ook schommelen. Op die manier zou je geld kunnen verdienen door een NFT met winst te verkopen. 

Hoe doe je dat precies, geld verdienen met NFT’s? En kan iedereen dat?

Allemaal vragen die ik een jaar geleden nog had.

Maar nu niet meer. Sterker nog, ik heb nu een uitgebreide NFT verzameling en al tientallen NFT's gekocht en verkocht met winst - van een paar tientjes tot duizenden euro’s…

Hoe ik dat doe, leg ik je stap voor stap uit in de NFT wegwijs stoomcursus. Gewoon in Jip-en-Janneke taal. Wil je een voorproefje en alvast de basics leren over NFT's? Download de gratis mini NFT crash course.

Over mij

Ik ben Lisanne en ik maak jou wegwijs in de wereld van NFT's.

Na 12 jaar heb ik mijn baan als onderzoeker opgezegd en verdien nu mijn geld met NFT's. Maar I learned the hard way.

Zonder technische kennis of verstand van crypto dook ik als een complete newbie de NFT wereld in - en ik weet als geen ander hoe lastig het is. Hoe je vol enthousiasme kan beginnen, maar zonder strategie al snel vastloopt (en dure fouten maakt). Hoe je door de bomen het bos niet meer ziet en volledig kan verdwalen in de NFT wereld.

Mijn jarenlange ervaring als onderzoeker kwam goed van pas toen ik me écht ging verdiepen in NFT's en de bijbehorende spelregels. Wekenlang analyseerde ik data en legde ik verbanden.

Zo ontwikkelde ik voor mijzelf een methode die ik gebruik om de goede NFT’s van de 'crappy' te onderscheiden: de 6-W methode.