NFT 101: floorprice

De NFT wereld heeft echt zijn eigen taaltje: floorprice, paperhands, WAGMI, sweep the floor, hold, wen lambo?!

NFT floorprice

Als dit voor jou als een ver-van-je-bed-show klinkt, ben je niet alleen. Toen ik een jaar geleden als newbie de NFT wereld probeerde te begrijpen, voelde ik me een buitenstaander in een wereld tussen anderen die het hadden over NFT lingo waar ik niks van begreep.

Dus, ermee starten? Lastig. Heb je al eens van dichtbij naar zo’n NFT marktplaats gekeken? Dat ziet er overweldigend uit met zoveel NFT’s en het staat vol met termen die je niet begrijpt. Dus hoe ga je ooit snappen hoe zo’n systeem werkt?

Let's start with the basics!

Wat is de floorprice?

De floor price is de laagste prijs waarvoor een NFT binnen een collectie wordt aangeboden op een NFT marktplaats.

Waarom is de floorprice zo belangrijk?

De meeste mensen kopen geen NFT's omdat ze het 'leuke plaatjes' vinden. Maar simpelweg omdat er geld mee te verdienen valt. ​Dit doen ze door een NFT te kopen, het liefst op het moment dat de floorprice laag is. Om deze vervolgens weer te verkopen zodra de NFT meer populariteit krijgt en de floorprice gestegen is. 

De floorprice kan opgedreven worden door vraag en aanbod. Een floorprice die stijgt geeft aan dat de vraag naar deze NFT collectie toeneemt. Een floorprice die daalt kan juist voor een domino effect zorgen: verkopers zetten hun NFT dan steeds iets lager te koop dan anderen om deze maar snel te kunnen verkopen. 

Wil je zelf handelen in NFT'? Dan kun je kijken welke NFT’s op dit moment ‘hot’ zijn en de potentie hebben om in waarde te stijgen. Maar om te denken dat je vanavond een NFT koopt die morgen keer tien gaat, is vaak onrealistisch.

De truc is om elke keer een beetje winst te maken.

Hoe doe je dat, winst maken met NFT's? En waar moet je op letten bij het kopen en verkopen van een NFT?

Ik kon er lange tijd mijn vinger niet goed opleggen. Waarom sommige NFT collecties “naar de maan” gaan en sommige (of laten we eerlijk zijn: de meeste) naar nul. 

Ik ga hier nu geen zijpad inslaan om je uit te leggen hoe ik uiteindelijk - na uren in discords, op twitter, youtube, NFT marktplaatsen en een hoop leergeld - patronen en onmisbare ingrediënten herkende voor een succesvol NFT project. (Spoiler: mijn weg was zeker niet de snelste).

Maar ik ga je wel mijn mini checklist geven - ingrediënten die elk succesvol NFT heeft. Die jou helpen om die die high-potential NFT collecties te spotten uit een zee van opties.

NFT floorprice opensea

6 factoren waar ik op let bij het kiezen van een NFT project:

👉 het team: wie zit er achter het project? Wat is hun ervaring?
👉 de community: hoe is de discord? Is de community actief?
👉 het handelsvolume: wordt er dagelijks veel verkocht?
👉 de utility: is het meer dan alleen een afbeelding?
👉 de roadmap: wat zijn de plannen voor de toekomst van het project?
👉 de art / de artiest: hoe ziet de afbeelding eruit?

Is dat alles waar je op moet letten?

​Nee, nog niet helemaal. Want eerlijk? Geld verdienen met NFT's kost geduld. En moeite.


​Ik weet het, klinkt niet echt sexy.

Want toen ik mijn NFT avontuur startte, leerde ik al snel een belangrijke les: om de echt goede NFT’s eruit te pikken, die misschien wel x3 of zelfs x5 gaan, is goed onderzoek oh-zo belangrijk! Dit komt misschien als een “ja duh” voor jou, maar ik meen het. Want weet je? Dit is geen “maybe she’s born with it” talent. Honderden uren heb ik data geanalyseerd, verbanden gelegd en een indicatoren-set vastgesteld - die veel verder gaat dan de ‘standaard’ indicatoren die je op internet kan vinden. Zo heb ik mezelf veel trucjes aangeleerd om de NFT wereld simpeler te maken. Patronen te herkennen. Technieken die werkten. Ik kwam erachter hoe belangrijk een strategie écht is. En ontwikkelde uiteindelijk zelf een checklist en methode die mij helpen bij het kiezen van een NFT project. 

Is er niet gewoon een shortcut voor dan?

Ja en nee.

Ik geloof niet zo in hapklare succesformules, gekraakte codes, sleutels tot succes of stappenplannen die voor iedereen werken. De NFT wereld is soms simpelweg niet te voorspellen. 

​En ik snap het als jij denkt: ja joehoe, maar daar heb ik allemaal geen zin in en tijd voor. Dat klinkt allemaal wel als een boel werk. Plus, er zijn zoveel video's op youtube en blogs over NFT's kopen, kan ik die niet gewoon kijken?

Natuurlijk kan dat. Gewoon doen! Al zal je snel merken dat de video’s niet volledig zijn en niet echt de diepte in gaan. Echt goede informatie en insiders tips zijn zoveel waardevoller. Die maken nu net het verschil tussen het spotten van een ‘mwah’ NFT project en een ‘winner’. En die haal je vaak niet uit lijstjes met "3 stappen voor het kopen van een NFT". Die blijven algemeen, en wat wel en niet werkt blijft onduidelijk. Goed bedoeld, maar je kunt er vaak net niks mee. 

Hoe kun je dan wel winst maken met NFT's, en de succesvolle NFT's van de flops onderscheiden? 

Ik leg het je allemaal uit in de gratis mini NFT crash course, waarin ik je met behulp van de 6-W methode stap voor stap meeneem in het selecteren van de NFTs met goede winstpotentie. Zo kun in je in nog geen twee uurtjes de basis leren om de successen van de flops te onderscheiden.

En kom je er nog steeds niet uit, dan sta je er in de NFT wegwijs community nooit alleen voor. Inmiddels doen met mij al 900+ cursisten mee die regelmatig hun eerste NFT wins delen. Misschien jij binnenkort ook? 😄

Over mij

Ik ben Lisanne en ik maak jou wegwijs in de wereld van NFT's.

Na 12 jaar heb ik mijn baan als onderzoeker opgezegd en verdien nu mijn geld met NFT's. Maar I learned the hard way.

Zonder technische kennis of verstand van crypto dook ik als een complete newbie de NFT wereld in - en ik weet als geen ander hoe lastig het is. Hoe je vol enthousiasme kan beginnen, maar zonder strategie al snel vastloopt (en dure fouten maakt). Hoe je door de bomen het bos niet meer ziet en volledig kan verdwalen in de NFT wereld.

Mijn jarenlange ervaring als onderzoeker kwam goed van pas toen ik me écht ging verdiepen in NFT's en de bijbehorende spelregels. Wekenlang analyseerde ik data en legde ik verbanden.

Zo ontwikkelde ik voor mijzelf een methode die ik gebruik om de goede NFT’s van de 'crappy' te onderscheiden: de 6-W methode.