NFT 101: rug pull

NFT 101: rug pull

Wat is een rug pull?

Stel je voor dat jij op een tapijt staat en iemand anders trekt het kleed snel en hard onder je vandaan. Wat gebeurt er? Je valt om en blijft met lege handen over, terwijl de ander er met ‘de buit’ vandoor gaat, zijn biezen pakt en verdwijnt aan de horizon. 

Dit ‘tapijt trekken’ (letterlijk vertaald), staat in de NFT wereld bekend als een ‘rug pull’, een vorm van oplichting. 

Je spreekt van een rug pull NFT wanneer het team van een NFT project er met het geld van de investeerders vandoor gaat zodra de collectie op de markt is gebracht. De holders (eigenaren) van deze NFT’s blijven vervolgens achter met een NFT die niets meer waard is.

Hoe voorkom je dat je in een rug pull beland?

In de NFT wereld komen er elke dag tientallen nieuwe projecten bij. Waaronder zogenaamde “rug pull” projecten.

Hoe voorkom je dat je met open ogen in zo’n rug pull trapt?

Het is tijd voor een digitale (NFT) schoonmaak à la Marie Kondo! Je weet wel, de Japanse die van het meest on-sexy onderwerp - opruimen - een hitserie op Netflix wist te maken.

Hoewel Marie Kondo vaak als opruimgoere wordt gezien, gaat het in feite om het weggooien van items die geen waarde hebben. Oftewel: de NFT projecten aan de kant ruimen die waardeloos zijn!

Dus, hoe doe je dat?

Ik laat zien hoe je een aantal principes van Marie Kondo kunt gebruiken voor het elimineren van rug pull NFT's. 

Does it spark joy?

De rode draad bij Marie Kondo: vraag je met een kritische blik af ‘does it spark joy?’ Het principe is simpel: de ‘blije' items mogen blijven, de rest gaat voorgoed de prullenmand in. Rug pull projecten hebben vaak mooie beloftes voor de toekomst. Alles erop gericht zodat zoveel mogelijk mensen er ‘in trappen’. Worden er beloftes  gedaan die te mooi lijken om waar te zijn? Als jouw gevoel zegt dat een project niet helemaal pluis is, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Met andere woorden: wees kritisch en kill your darlings.

stap 2

Ga doelbewust te werk

Als we een project veel voorbij zien komen op Twitter, Youtube en OpenSea dan ‘vertrouwen’ we er al snel op dat het wel goed zit. En dat is waar het vaak fout gaat: blind in een project stappen, zonder goed onderzoek te doen. De oplossing: werk met een systeem. Marie doet dit door een vaste volgorde van opruimen en organiseren: start met kleding, dan met boeken, dan met papierwerk, enzovoort.

Zo kun je ook een simpel systeem aanhouden bij het onderzoeken van een NFT project. Begin bij het team, check dan de Twitter, vervolgens de website en stel vragen in de Discord. Weet je niet waar je allemaal naar moet kijken? Ik heb hier een uitgebreide checklist voor gemaakt die je alleen nog maar naast het NFT project hoeft te leggen. Check!

3

Elimineren om te excelleren

Nu gaat het echte opruimen beginnen! Het blijft lastig om een rug pull te herkennen. Toch zijn er een aantal factoren - rode vlaggen - die je kunt meenemen in je beslissing of je wel of niet in een NFT project stapt.

Het aanwezig zijn van één van deze rode vlaggen betekent niet meteen dat het project een rug pull is. Maar het maakt het wel makkelijker voor je om de juiste projecten eruit te pikken.

Rode vlaggen

Rode vlag 🚩 #1: Een anoniem team.

Als het team achter het project onbekend is, zou ik voorzichtig zijn met het instappen in het project. Omdat niemand weet wie ze zijn, kunnen ze makkelijker wegkomen met de oplichterij.

Rode vlag 🚩 #2: Fake volgers op social media.

Check de twitter account en het aantal volgers van het project. Bestaat het account nog maar net, maar hebben ze al tienduizenden volgers? Run! Fast. And far.

Rode vlag 🚩 #3: Onorganische groei en hype.

Welke indruk krijg je van de community? Zijn de leden actief en krijg je bijvoorbeeld antwoord van het team wanneer je een vraag stelt? Zitten er echte mensen en supporters achter het project of is het kunstmatig? Een project met organische groei is vaak betrouwbaarder dan een hype project.

Rode vlag 🚩 #4: Vage (of ontbrekende) roadmap.

Zijn de toekomstplannen van het project eigenlijk niet haalbaar? Dat is voor mij een teken dat het NFT project misschien niet zo goed is.

Rode vlag 🚩 #5: Een 'copy paste' website.

Bekijk de website kritisch. Is het professioneel opgezet of snel in elkaar gezet of zelfs gekopieerd van een ander project?

Met deze 3 tips en rode vlaggen weet jij nu hoe je kunt voorkomen dat jij in een rug pull NFT beland!

Denk jij na het lezen van deze tips: moet ik dit wel doen, NFT’s kopen als er zoveel rug pulls op de loer liggen?

Mijn antwoord daarop is simpel: JA!

Met de juiste DYOR (NFT slang voor: Do Your Own Research) en door niet als een ‘blinde’ achter hypes aanlopen kun je mooie successen behalen en de NFT's eruit pikken die misschien wel x3 of zelfs x5 of meer gaan.

Zorg dat je op de hoogte bent van het NFT project. Laat je niet leiden door emoties. 

You got this!

Disclaimer: de NFT wereld is niet te voorspellen. Deze checklist maakt het voorkomen van een rug pull niet waterproof - gebruik ze daarom als leidraad bij het kiezen van jouw NFT project. En onthoud: investeer alleen met geld dat je kunt missen!

Over mij

Ik ben Lisanne en ik maak jou wegwijs in de wereld van NFT's.

Na 12 jaar heb ik mijn baan als onderzoeker opgezegd en verdien nu mijn geld met NFT's. Maar I learned the hard way.

Zonder technische kennis of verstand van crypto dook ik als een complete newbie de NFT wereld in - en ik weet als geen ander hoe lastig het is. Hoe je vol enthousiasme kan beginnen, maar zonder strategie al snel vastloopt (en dure fouten maakt). Hoe je door de bomen het bos niet meer ziet en volledig kan verdwalen in de NFT wereld.

Mijn jarenlange ervaring als onderzoeker kwam goed van pas toen ik me écht ging verdiepen in NFT's en de bijbehorende spelregels. Wekenlang analyseerde ik data en legde ik verbanden.

Zo ontwikkelde ik voor mijzelf een methode die ik gebruik om de goede NFT’s van de 'crappy' te onderscheiden: de 6-W methode.