Stel je voor dat jij op een tapijt staat en iemand anders trekt het kleed snel en hard onder je vandaan. Wat gebeurt er? Je valt om en blijft met lege handen over, terwijl de ander er met ‘de buit’ vandoor gaat, zijn biezen pakt en verdwijnt aan de horizon.
Dit ‘tapijt trekken’ (letterlijk vertaald), staat in de NFT wereld bekend als een ‘rug pull’, een vorm van oplichting.
Je spreekt van een rug pull NFT wanneer het team van een NFT project er met het geld van de investeerders vandoor gaat zodra de collectie op de markt is gebracht. De holders (eigenaren) van deze NFT’s blijven vervolgens achter met een NFT die niets meer waard is.
In de NFT wereld komen er elke dag tientallen nieuwe projecten bij. Waaronder zogenaamde “rug pull” projecten.
Hoe voorkom je dat je met open ogen in zo’n rug pull trapt?
Het is tijd voor een digitale (NFT) schoonmaak à la Marie Kondo! Je weet wel, de Japanse die van het meest on-sexy onderwerp - opruimen - een hitserie op Netflix wist te maken.
Hoewel Marie Kondo vaak als opruimgoere wordt gezien, gaat het in feite om het weggooien van items die geen waarde hebben. Oftewel: de NFT projecten aan de kant ruimen die waardeloos zijn!
Dus, hoe doe je dat?
Ik laat zien hoe je een aantal principes van Marie Kondo kunt gebruiken voor het elimineren van rug pull NFT's.
Rode vlag 🚩 #1: Een anoniem team.
Rode vlag 🚩 #2: Fake volgers op social media.
Check de twitter account en het aantal volgers van het project. Bestaat het account nog maar net, maar hebben ze al tienduizenden volgers? Run! Fast. And far.
Rode vlag 🚩 #3: Onorganische groei en hype.
Welke indruk krijg je van de community? Zijn de leden actief en krijg je bijvoorbeeld antwoord van het team wanneer je een vraag stelt? Zitten er echte mensen en supporters achter het project of is het kunstmatig? Een project met organische groei is vaak betrouwbaarder dan een hype project.
Rode vlag 🚩 #4: Vage (of ontbrekende) roadmap.
Zijn de toekomstplannen van het project eigenlijk niet haalbaar? Dat is voor mij een teken dat het NFT project misschien niet zo goed is.
Rode vlag 🚩 #5: Een 'copy paste' website.
Bekijk de website kritisch. Is het professioneel opgezet of snel in elkaar gezet of zelfs gekopieerd van een ander project?
Met deze 3 tips en rode vlaggen weet jij nu hoe je kunt voorkomen dat jij in een rug pull NFT beland!
Denk jij na het lezen van deze tips: moet ik dit wel doen, NFT’s kopen als er zoveel rug pulls op de loer liggen?
Mijn antwoord daarop is simpel: JA!
Met de juiste DYOR (NFT slang voor: Do Your Own Research) en door niet als een ‘blinde’ achter hypes aanlopen kun je mooie successen behalen en de NFT's eruit pikken die misschien wel x3 of zelfs x5 of meer gaan.
Zorg dat je op de hoogte bent van het NFT project. Laat je niet leiden door emoties.
You got this!
Disclaimer: de NFT wereld is niet te voorspellen. Deze checklist maakt het voorkomen van een rug pull niet waterproof - gebruik ze daarom als leidraad bij het kiezen van jouw NFT project. En onthoud: investeer alleen met geld dat je kunt missen!
Ik ben Lisanne en ik maak jou wegwijs in de wereld van NFT's.
Na 12 jaar heb ik mijn baan als onderzoeker opgezegd en verdien nu mijn geld met NFT's. Maar I learned the hard way.
Zonder technische kennis of verstand van crypto dook ik als een complete newbie de NFT wereld in - en ik weet als geen ander hoe lastig het is. Hoe je vol enthousiasme kan beginnen, maar zonder strategie al snel vastloopt (en dure fouten maakt). Hoe je door de bomen het bos niet meer ziet en volledig kan verdwalen in de NFT wereld.
Mijn jarenlange ervaring als onderzoeker kwam goed van pas toen ik me écht ging verdiepen in NFT's en de bijbehorende spelregels. Wekenlang analyseerde ik data en legde ik verbanden.
Zo ontwikkelde ik voor mijzelf een methode die ik gebruik om de goede NFT’s van de 'crappy' te onderscheiden: de 6-W methode.
LET OP:
NFTwegwijs is geen financieel adviseur en geeft geen beleggingsadvies.
De risico’s van het kopen, houden of verkopen van NFTs zijn volledig voor jouw rekening.
De waarde van NFT’s kan sterk op en neer gaan.
Het is mogelijk dat je al jouw geld kwijtraakt. Koop dan ook nooit NFT’s die je niet kunt veroorloven te verliezen.